• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve: bakhuis

Beschrijving

In 1983 gerestaureerde hoeve met 17de-eeuwse kern die behoort tot een concentratie van hoevegebouwen op de Popp- en Vandermaelenkaarten zogenaamd "De Hoeven", mogelijk ook opklimmend tot de zogenaamde hoeve Ten Dyke. Achterin gelegen hoevegebouw met bewaarde schans ten oosten, imposant bakhuis ten zuiden en een na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve ten zuidwesten, omringende recente bedrijfsgebouwen.

Sterk aangepast woonstalhuis van vier + vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), met in linker zijgevel vermelding "Anno 1374/1983". Voorheen witgekalkte, verankerde baksteenbouw met gebruik van imitatiezandsteen voor nieuw aangebrachte speklagen en omlijstingen in het woonhuisgedeelte; enkele resterende van de oude hoek- en negblokken van zandsteen. Rechthoekige muuropeningen, opkamer in de noordwestelijke travee.

Ten zuiden van de toegangsweg: opmerkelijk groot 19de-eeuws bakhuis onder zadeldak (nok parallel aan de weg, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen, achtergevel met gedichte oculi. Bewaarde oven.

Auteurs: Steyaert, Rita