Meerstammige beuken

Beschrijving

In het bos ten noordoosten van Heiwijk en grenzend aan het militair domein staan verschillende imposante meerstammige beuken. Deze beuken staan langs de administratieve grens tussen de gemeenten Opgrimbie en Mechelen-aan-de-Maas, drie exemplaren staan op de plek waar deze grens een hoek maakt. Dit is eveneens een historisch kruispunt van meerdere wegen en paden. Op de 19de-eeuwse topografische kaarten is dit de grens tussen de open 'Bruyère de Mechelen' en de beboste heide van Opgrimbie rondom de ontginningshoeve Heiwijk. Deze meerstammige beuken zijn een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleeft in de huidige administratieve grenzen.

• Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge