Naamsteen Eindoffensief

Beschrijving

Vóór de begraafplaats 'Passchendaele New British Cemetery' staat een provinciale ‘Naamsteen’ ter herinnering aan het ‘Eindoffensief 1918’.

Naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van Koning Albert I en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog richtte de Provincie West-Vlaanderen tussen 1984 en 1988 - in verschillende reeksen - 25 gedenktekens op, 'Naamstenen' genoemd. Ze werden vooral in de frontstreek geplaatst op die locaties, waar niets meer aanwezig was dat herinnerde aan bepaalde belangrijke gebeurtenissen of installaties uit de Eerste Wereldoorlog.

Deze naamsteen maakt deel uit van de vijfde reeks naamstenen, onthuld in 1988. De naamstenen uit deze reeks herinneren aan plaatsen en gebeurtenissen die plaatsgrepen tijdens de eerste fase van het geallieerde Bevrijdingsoffensief in het najaar van 1918.

De gedenkstenen werden ontworpen door J. Vansteenkiste. De uitvoering is van de hand van P.H. Boudens (ontwerper en uitvoerder opschriften) - J. Hollevoet (spanbeton sokkel).

Rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen (80 x 80 x 10cm) uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd. Bovenaan staat het gekleurde wapenschild van de Provincie West-Vlaanderen in geanodiseerd aluminium. Daaronder de tekst “Eindoffensief Passendale 28 september 1918”. De letters zijn diep V-vormig in de steen gekapt en lichtgrijs gepatineerd. Onderaan het officieel monogram van Koning Albert I.

Hoogte 140 x breedte 50 x diepte 20 centimeter.

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.
  • JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002413, Britse militaire begraafplaatsen te Zonnebeke.
Auteurs: Decoodt, Hannelore