Openbare trap en keermuur

Beschrijving

De openbare trap naar het Sint-Amandsplein, gelegen tegenover de Sint-Pieterskerk, werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan (1848-1851) van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux, waarbij het probleem van het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein opgelost werd door middel van een breukstenen terrasmuur met bekronende ijzeren balustrade en postamenten met acht siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars met gevleugelde vrouwelijke hermenfiguren. Door deze aanleg ontstond een uitkijk op het abdijcomplex en het hele plein.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002029, Terrasmuur, siervazen, monumentale trap, apotheekpui en apotheekinrichting en Sint-Pietersplein met huizenblokken (S.N. 1997).