Gekandelaarde platanen als wegbeplanting

Juridische gevolgen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Blekersdijk en omgeving

Langs de Blekersdijk, aan de kant van de Leie, staat een bomenrij van 22 gekandelaarde platanen.

De oorspronkelijke aanplant dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en kwam wellicht tot stand onder impuls van Hubert Van Hulle, die tussen 1860 en 1884 inspecteur was van de stedelijke aanplantingen en in die functie ook verantwoordelijk was voor veel Gentse laan- en kaaibeplantingen. 'De platanen op de Blekersdijk doen het uitstekend', merkt van Hulle op tijdens een inspectieronde in 1893. Ook op een foto van 1903 blijkt dat de, toen nog vrij jonge, bomen floreren.

Ondertussen is al heel wat van het bomenbestand vervangen Er staan nog acht oude exemplaren, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 354 cm. De overige 14 bomen zijn recente inboetingen met een gemiddelde stamomtrek van circa 237 cm.

• DEVRIESE L. 2011: Bomenwandeling in 1893 met Hubert Van Hulle als gids in  'Gendtsche Tydingen Vol 40, nr1 pp 68-74', Gent.
  • N.N. 1903: La digue des Blanchisseurs Gand (prentbriefkaart), Brussel.
  • KINNAER A. & VERDURMEN I. 2021: Terreinbezoek bouwkundige gehelen Gent (Gent) (terreinbezoek op 12 maart 2021).

Auteurs: Kinnaer, Anse