• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna gedeeltelijk heropgebouwd (voorgevel boerenhuis + links stalgedeelte, losse stalvleugel), gedeeltelijk hersteld (schuur) naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920. Losse, U-vormige opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen), met overstekende dakrand op houten modillons bij stallingen en schuur. Erf met bakstenen putvaalt en aflijnende stoep v66r het boerenhuis. Drenkplaats achter laatst genoemde. Bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning en gietijzeren hek, aan straatzijde. Moestuin, weide en rest van boomgaard respectievelijk ten noordoosten, ten zuidoosten en ten noorden.

Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: links stalgedeelte + dubbelhuis van vijf traveeën onder meer twee rechts. Opkamertravee en anderhalve bouwlaag, onder onderbroken bedaking, voorzien van klimmende dakvensters boven het stalgedeelte. Plint van oudere bakstenen. Rechthoekige kelderopening onder natuurstenen latei. Rechthoekige muuropeningen in korfboogomlijsting; bakstenen lekdrempels: beluikte pseudo-kozijnvensters en kozijndeur; getraliede bovenlichten met kleine roedeverdeling. Halfronde bovenvenstertjes met radverdeling. Rechter zijgevel: geel bakstenen metselaarsteken en jaartal 1838 opgenomen in het metselverband van de geveltop. Getoogd zoldervenster onder geel bakstenen strek. Behouden achtergevel: getraliede kelderopeningen, zie erfgevel; rechthoekige muuropeningen met groen beschilderde strekken en bakstenen lekdrempels: beluikte kloosterkozijnen en kozijndeur met verdeeld bovenlicht; deels kleine roedeverdeling.

Halfronde bovenvenstertjes in geel bakstenen omlijsting. Aanpalende stalvleugel met korfbogige staldeuren en vensters, in voor- en achtergevel. Ten noordoosten, stalgebouw met links aanleunend bakhuisje (nokrichting loodrecht op het huis); rechter gedeelte oorspronkelijk ast. Korfbogige muuropeningen, zie stalvleugel. Ten zuidwesten, dwarsschuur met links wagenhuis en rechts, later aangebouwde paardenstal (nokrichting loodrecht op het huis), daterend van 1838. Lange gevels: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op een getrapte, bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoort met korfboogdeurtje; houten hek voor het wagenhuis. Bakstenen zijgevel, de linker met ruitvormig metselaarsteken van gele bakstenen, opgenomen in het metselverband.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3588.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Bij veldwerk (zomer 2017) bleek dat enkel de schuur bewaard is. Het boerenhuis met aansluitende stal is gesloopt.

Auteurs: Vanneste, Pol