Gedenkteken 49th (West Riding) Division

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Essex Farm Cemetery

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Essex Farm Cemetery

Beschrijving

Gedenkzuil hoog op de kanaaldijk van het kanaal Ieper-IJzer, palend aan Essex Farm Cemetery, opgericht ter herinnering aan de Britse '49th (West Riding) Division', die vooral manschappen telde uit Noord-Engeland. Deze divisie arriveerde aan het front in Ieper in mei 1915. De verschillende plaatsen waar de 49ste divisie tijdens de Eerste Wereldoorlog gestreden heeft, staan in chronologische volgorde op het monument vermeld. De oever van het kanaal Ieper-IJzer speelde voor deze divisie vooral in de laatste maanden van 1915 een belangrijke rol.

Tot de heraanleg van de site in het voorjaar van 2003 was deze obelisk enkel toegankelijk via de lange trappentoegang, die vertrekt vanaf Essex Farm Cemetery. Na overleg tussen de architecten van het gedenkteken, Brierly en Rutherford en Reginald Blomfield, de hoofdarchitect van Essex Farm Cemetery, werd tot de huidige constellatie gekomen, waarbij de obelisk pal op de as met de 'Stone of Remembrance' werd geplaatst, benadrukt door het toegangspad. Het gedenkteken werd gerealiseerd door Rombaux-Roland, Ecaussinnes (Belgique). Het werd op 22 juni 1924 ingewijd door generaal Perceval, die in 1915 bevelhebber was van de 49ste divisie. De Commonwealth War Graves Commission is verantwoordelijk voor het gedenkteken.

Monumentale gedenkzuil gelegen op de kanaaldijk, bereikbaar via een brugje over de Ieperlee en een lange trappentoegang. Op vier treden staat een hoge meerdelige naar boven toe versmallende sokkel met sterk geprofileerde kroonlijst, die overgaat in een kleinere meerledige sokkel. Het gedenkteken is volledig in hardsteen uitgevoerd.

Op de sokkel: op de voorkant 'XLIX West Riding Division 1915 1918'; op de achterkant 'To the memory of all ranks of the 49th West Riding Division who gave their lives for king and country in the great war 1914 1918'; op de linkerkant '1915 Aubers Ypres', '1916 The Somme Thiepval Schwaben Redoubt', '1917 Nieuport Poelcappelle'; op de rechterkant '1917 Passchendaele Ypres', '1918 Neuve Eglise Kemmel Wytschaete River Selle Valenciennes'.

Hoogte 1900 centimeter (ten opzichte van brugdek) x Breedte 920 centimeter x Diepte 920 centimeter (obelisk).

Breedte 260 centimeter x Diepte 2650 centimeter (met trappen) (brug).

• DENDOOVEN D. s.d.: Het monument voor de 49th (West Riding) Division bij Essex Farm Cemetery, onuitgegeven document Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, map Essex Farm.
  • JACOBS M. 1995-1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 1 & 2, Brugge.
  • S.N. 1924: The Memorial to the West Riding Division at Ypres, The Ypres Times.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore