Gedenkkruis 16th Irish Division

Beschrijving

Gedenkkruis voor de 16th Irish Division, ter herinnering aan hun inzet aan het Belgische en Franse front tijdens de Eerste Wereldoorlog en meer specifiek tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917.

De 16de en 36ste Ierse divisies, respectievelijk protestantse en katholieke eenheden, waarvan de samenstelling gezien moet worden tegen de politieke achtergrond van het verscheurde Ierland, werden herhaaldelijk naast mekaar ingezet aan het front in Frankrijk en Vlaanderen, zoals tijdens de Mijnenslag van juni 1917. Beide divisies konden toen de ruïnes van 'Whitesheet' (zoals 'Wijtschate' bij de Britse militairen genoemd werd) veroveren. Onder meer Majoor William Redmond zou bij deze aanval dodelijk gewond raken. Het gedenkteken werd onthuld op 22 augustus 1926.

Het gedenkkruis staat langs de Wijtschatestraat, op een perceel palend aan de Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery, ten westen van de dorpskern van Wijtschate. Het betreft een Keltisch kruis uit graniet, geplaatst op een sokkel opgebouwd uit een artificiële rotsformatie, enigszins beneden straatniveau en afgescheiden van de straat door een omheining uit breuksteen, afgedekt met witte natuursteen.

Op het kruis staat een klaverblad in holreliëf afgebeeld, '16th Irish Division'. Op de sokkel: op een plaat met uitgehouwen letters, '1914 Do cum gloire de Agus Onora na heireann 1918', 'In commemoration of the victory of Wytschaete June 7th 1917 in memory of those who fell therein and of all Irishmen who gave their lives in the great war R.I.P.'.

Hoogte 400 cm x breedte 1020 cm x diepte 1050 cm

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 434.
  • UREEL E. 1997: William Redmond Herdenking, Dovie X, 1.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen (Oorlog en Vrede in de Westhoek) en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore