Plataan als vrijheidsboom

Beschrijving

Centraal in de dorpskern van Glabbeek bevindt zich een solitaire, opgaande plataan. De boom is voor de kerk en op een kruispunt van wegen aangeplant en vormt zo een herkenningspunt in de onmiddellijke omgeving. Door zijn ligging is de boom beeldbepalend in het dorpsbeeld.

Lange tijd werd vermoed dat deze plataan een vrijheidsboom was die ongeveer even oud is als het oorlogsmonument dat ervoor staat, van net na WOI en bijgevolg ongeveer een eeuw. Maar op foto’s begin jaren 1900 staat reeds een forse boom, wat dus maakt dat het wellicht om een vrijheidsboom zou gaan die geplant werd naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België in 1830.

Auteurs: Schepens, Annelies