Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis middenin beboomde tuin, aan de straat afgezet met een fraai gietijzeren hek; omlopend gekasseid pad. Neoclassicistisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1865 in een cartouche op het koetshuis. Na vergelijking van oude prentkaarten, blijkbaar later toegevoegde smeed- en gietijzeren sierelementen als luifel, leuning, vorstkam, windvaantjes, trek. Beige beschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Horizontale gevelindeling door middel van doorgetrokken arduinen lekdrempels en gemarkeerde plint, pui- en kroonlijst. Aflijnende houten gootlijst met tandlijst op consoles. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige muuropeningen: vensters, oorspronkelijk beluikt op de begane grond, thans voorzien van houten rolluikkasten, ook op de verdieping; tussendorpel op tandlijst; neorenaissancistische paneeldeur met verdeeld bovenlicht, onder een gebogen giet- en smeedijzeren luifel; gietijzeren voetschraper rechts van de deur; arduinen bordes afgezet met een fraaie gietijzeren leuning in art-nouveaustijl.

Achtergevel, links deurrisaliet van twee traveeën met aanleunend vierzijdig huistorentje onder spits tentdak (leien) voorzien van oeils-de-boeuf, en bekroond met uitgewerkt giet- en smeedijzeren windwijzertje. Rechts, aangebouwde achtzijdige houten veranda met koepelbekroning in art-nouveaustijl zie roedeverdeling en het gekleurde glas in lood met gestileerde bloemmotieven. Blinde linker zijgevel met nieuw benedenvenster. Lager aanbouwsel onder plat dak tegen rechter zijgevel. Haaks erop aanleunend, voormalig koetsgebouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen), thans omgebouwd tot keuken en garage. Vermelde jaarcartouche in tuingevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine