Windmolen De Brauwere

• is aangeduid als beschermd monument Windmolen De Brauwere

Beschrijving

De dorpsmolen van Zuienkerke, beter bekend als molen De Brauwere, was een houten korenwindmolen van het type standaardmolen met open voet.

De molen stond tot in 1947 net ten noorden van het dorpscentrum, aan de oostzijde van de Blankenbergse Dijk Noord, op het perceel palend aan nummer 15 waarvan de huidige naam “ ’t Molenhuis” nog naar de molensite verwijst.

De molen werd voor het eerst vermeld in 1478, mogelijk bestond hij dus al vroeger. Op een kruisbalk zou een inscriptie met jaartal 1501 gestaan hebben. De molen en grond hoorden vroeger toe aan de kerk en de dis van Zuienkerke. Sinds midden 19de eeuw was de molen gedurende bijna een eeuw in bezit van de familie De Brauwere.

In 1947 werd de molen gesloopt omdat deze in een zorgwekkende bouwvallige toestand verkeerde. Van de molen bleef zowel in situ als elders niets meer bewaard. Herkenbaar zijn het nog onbebouwd, licht verheven molenperceel (grasland) en de gerenoveerde molenaarswoning (nummer 15) met aanpalende maalderij (thans garage).

• Onroerend Erfgoed, Industrieel Erfgoed, lopend archief, Zuienkerke, verdwenen windmolen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle