Kasteel Kesselhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Kesselhof

Beschrijving

Kasteel met een zeer mooie inplanting in een park op de oever van de grote Nete. Eertijds Hof ten Dyke of Bogaertsheyde. Neoclassicistisch kasteel volgens J.B. Stockmans gebouwd door jonkvrouw Emelia-Maria-Josepha van Praet in 1872-1874, naar ontwerp van architect J.(?) Claes met parkaanleg door L. Fuchs. Volgens de heemkundige kring en de Gids voor Vlaanderen opgericht in 1862-1864 door een Italiaanse architect. In 1890 overgemaakt aan Raymond Geelhand-Meyers, en vanaf 1906 bewoond door Louis van de Werve-della Faille.

Dreef en aarden weg naar het centrum (kerk) aan de Berlaarsesteenweg aangegeven door arduinen paaltjes. Nagenoeg rechthoekig gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen + souterrain; laag schilddak met markante koepel aan westzijde. Horizontaal accent door de geblokte kelderverdieping, de brede omlopende friezen, de geprofileerde kordons en de bekronende balustrade. Verticale ritmering door een superpositie van gekoppelde halfzuilen met Ionische en Dorische kapitelen.

Naar de Nete gerichte oostgevel met inspringende middenpartij met bordes, portiek en balkon. Westgevel met gevelhoge halfronde erker onder koepel met vorstkam. Rondboogvensters in geriemde omlijstingen met voluutsleutel en balusters. Rechthoekige deuren en keldervensters.

Aanhorigheden verspreid over het domein. Bezoek werd niet toegelaten.

• Inventariseringsfiche Monumentenjaar 1975.
  • STOCKMANS J.B., Geschiedenis der gemeenten Kessel, Bevel, Nylen, Emblehem en Gestel, Lier, 1910, 12.

Auteurs: Steyaert, Rita