Villa Bodega

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bodega

Beschrijving

Nieuwe villa (nummer 38) sinds 1977 ter vervanging van het zogenaamde "Rozelaarkasteeltje", samen met nog bestaande bijgebouw (nummer 36) opgetrokken naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper), 1912. Andere vroegere aanhorigheid (nummer 40). Nu zogenaamd "Bodega", doch oorspronkelijk herberg "St. Louis", naar de patroonheilige van de "kasteelheer" (nummer 36). Herberg getypeerd door linker risaliet uitlopend op trapgevel, rechter zijtrapgevel, aflijnende overhoekse muizentand en bewaarde muurankers als resterende elementen aanleunend bij de "traditionele, streekeigen architectuur". Voorts, vernieuwde gevels - zie bouwnaad in linker zijgevel- en aangepaste muuropeningen. Op de puinen van een loods en van een kapel, horend bij hetzelfde kasteel, werd in 1925 een melkerij gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar A. Quintard; verbouwd tot portierswoning in 1936 (nummer 40).

Toegang gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers met steunberen en uitgewerkte, arduinen bekroning; aansluitende lage muurtjes met bolbekroning, aan straatzijde.

Gewezen melkerij bestaande uit een hoofdvleugel (nokrichting parallel aan de straat), waarop twee haakse vleugels, één aan straatzijde en één aan erfzijde. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen) afgewolfd aan straatzijde, en voorzien van een houten gootlijst op consoles. Gecementeerde muurpartijen, hoekbanden, gevelaflijningen, plint, lisenen, en deur- en vensteromlijstingen.

Hoofdgebouw: diephuis van twee traveeën op verhoogde begane grond, getypeerd door neobarokke voor- en achtergevel voorzien van aandak met accoladebogige gevelbelijning, schouderstukken en topstuk met bolbekroning; achtzijdige oculus in de top. Korfboogportaal met vleugeldeur in vlakke omlijsting, bereikbaar via bordestrap. Voorts, rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Kleine roedeverdelingen. Tegen de rechter zijgevel aangebouwde garage onder plat dak, en haakse vleugel van zes traveeën begrensd door neobarokke zijgevel, zie hoofdgebouw. Gevelritmering door middel van hoekbanden en lisenen. Rechthoekige en getoogde vensters, naast korfbogige garagepoorten in vlakke omlijsting. Tegen de linker zijgevel van het diephuis aanleunende woning. Omlopende luifel (leien) op houten schoorstukken boven de begane grond. Laatstgenoemde met rechthoekige muuropeningen. Getoogde bovenvensters onder strek en achtzijdige oculi ter hoogte van de zolder. Aanbouwsel onder lessenaarsdak (leien) met overkragende rand op houten schoorstukken, in oksel van woning en hoofdgebouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine