Hoeve Sint-Katharinahof

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Katharinahof", zie opschrift boven de inkom; modelhoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, U-vormige opstelling van boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noordoosten, ten zuidoosten en ten noordwesten van erf (grind); laag ommuurde putvaalt ten zuidoosten, achter het stalgebouw; voormalige cichorei-ast, haaks achter de stalvleugel aangebouwd; noordelijke erfoprit gemarkeerd door middel van betonnen pijlers met hek; aanplanting: voortuintje en moestuin, rechts van de oprit, aan de straat; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; gebogen pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, aflijnend baksteenfries en muizentand bij het boerenhuis; bakstenen strekken en lekdrempels bij de rechthoekige huisopeningen en de getoogde stal- en schuuropeningen; "traditiegebonden" houtwerk voor luiken, staldeuren en schuurpoorten; streekeigen bouwelementen: zijpuntgevels met schouderstukken en puntgevel met muurvlechtingen voor het centraal dakvenster van het boerenhuis; pseudokruis- en bolkozijnen met kleine roedeverdeling; schuur met asemgaten en hoeksteunberen met muurvlechtingen; indeling: boerenhuis met ten noorden opkamer boven getraliede kelderopening; stalvleugel met voormalige varkensstal links onder lager zadeldak en achterliggende cichorei-ast; dwarsschuur met links wagenhuis, dorsvloer en rechts aardappelkelder. Recente loods als zuidwestelijke begrenzing van het erf.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3589.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine