Kilometerpaal K29

• is aangeduid als beschermd monument Kilometerpaal K29

Kilometerpaal 29 langsheen de steenweg Brussel-Luik, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Tegen de voorgevel van de vroegere Afspanning In De Mol, staat de kilometerpaal K29. De kilometerpaal markeert kilometer 29 langs de steenweg Brussel-Leuven-Tienen-Luik, aangelegd tussen 1710-1830. Dit deel van de steenweg (Brussel-Leuven) werd aangelegd tussen 1704 en 1718 terwijl de andere delen van de steenweg eerder reeds waren versteend (Tienen-Leuven-Halle) of pas werden versteend op het einde van de 18de eeuw (Luik-Sint-Truiden) en in de periode 1815-1830 (Leuven-Tervuren). Op de Vandermaelenkaart uit het midden van de 19de eeuw staat de kilometerpaal aangeduid als Borne N°29 en ook op de militaire topografische kaarten van 1867 en 1891 is hij aangeduid.

De paal heeft een representatieve vorm en materiaalgebruik voor kilometerpalen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het betreft een kleine ronde paal met licht conische top in blauwe hardsteen, geplaatst op een vierkante voet. Aan de voorzijde is het cijfer 29 gebeiteld in een verzonken cirkel.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24062/124.1, Het kasteelpark de Bunswyck en het kasteel de Bunswyck, Tiensesteenweg 343, de voormalige afspanning De Mol, Tiensesteenweg 347 en de kilometerpaal K29 in Leuven (Kessel-Lo) (VAN BRANDEN G., MICHIELS M. en VAN DEN BOSSCHE H. 2020).
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Mertens, Joeri