Groot Marshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot Marshof

Beschrijving

Eertijds gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Ernest Richir en Guillaume Veraart (Brussel) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse groepering van boerenhuis, stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), bak- en melkhuis (nokrichting parallel aan het huis), respectievelijk ten noorden, en oosten, ten westen en ten noordoosten van een begrind erf met centraal grasperk; ten westen, gebetonneerde erfoprit; aanplanting: moes- en siertuin ten noorden, achter het boerenhuis; vaalt ten zuidoosten, rechts van de stalvleugel; materialen: verankerde rode baksteenbouw; gecementeerde plint en eterniet-bekleding bij het boerenhuis; pannen (mechanische) zadeldaken, onder meer met wolfseinden, met overstekende dakrand op houten modillons; rechthoekige muuropeningen onder houten latei; al dan niet in combinatie met een bakstenen ontlastingsboog; bakstenen lekdrempels; I-balk boven garagepoort; streekeigen bouwelementen: zijtuitgevel met muurvlechtingen bij de dwarsbeuk van het boerenhuis; opkamervenster met pseudo-bolkozijn, deels voorzien van kleine roedeverdeling, onder boogveld met visgraatverband; puntgevel met muurvlechtingen boven de korfbogige schuurpoort; zijtuitgevels met aandak en hoeksteunberen bij de schuur; indeling: boerenhuis met onderkelderde - zie beluikte kelderopeningen in linker zijgevel - opkamer, hier evenwel ondergebracht in een dwarsvleugel (nokrichting loodrecht op het huis); dwarsschuur met tweedelig wagenhuis links, dorsvloer, aardappelkelder en garage - recentere aanpassing - rechts. Voorts, inbreng van "eigentijdse" elementen als zeszijdige oeils-de-boeuf in zij- en puntgevels, het ruitmotief - bakstenen in blokverband - in de erfgevel en de schaliënbekleding.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3448-3449.
  • DUFLOU R., Geschiedenis van Vlamertinge, Langemark, 1956, p. 146.