Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Neoclassicistische eenheidsbebouwing met eenvoudige lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen, ontworpen na de rooilijnwijziging van het zuidelijke deel van de Geldmuntstraat in 1859.

De brede, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel wordt geritmeerd door rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met doorgetrokken lekdrempels ter hoogte van de tweede bouwlaag en lekdrempels op gegroefde consoles op de derde. Houten kroonlijst op modillons en uitgewerkte consoles met mascarons, waartussen casementen.

Nummer 9 bewaart een beschilderde, houten art-nouveauwinkelpui naar ontwerp van de Brusselse architect J. Lenoir van 1911. Het is een kleurrijke, vierledige pui bestaande uit een dienstdeur links, een houten pui waarvan de pilasters verrijkt zijn met tegels en tegeltableaus voorzien van irissen. Centrale verdiepte winkeldeur tussen gebogen glaswanden; accoladebogige roedeverdeling; arduinen plint waarvan de kelderopeningen zijn voorzien van sierlijk, smeedijzeren traliewerk. Het geheel heeft een elegante kroonlijst.

Nummer 11 met houten winkelpui, geleed door gegroefde pilasters, van 1906.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1 (GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 2002).
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel – Turnhout, 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje