Pastorie en kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie en kapelanie

Beschrijving

Respectievelijk pastorie en kapelanij - laatstgenoemde heden bibliotheek - ten zuidoosten van de kerk. Eenheidsproject naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921. Dubbelhuizen van elk vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde gele baksteenbouw op geblokte sokkel van arduin. Aflijnende overhoekse muizentand onder houten gootlijst. In- en uitgezwenkte geveltop met arduinen kruiskozijn en "modernistisch" oculus boven de drie middeltraveeën van nummer 16. Gevelritmering door middel van spaarvelden tussen (hoek)lisenen. Getoogde kelderopeningen onder arduinen dorpel. Voorts, rechthoekige muuropeningen met strekse latei en arduinen lekdrempel; op de begane grond van nummer 16, onder rondbogige ontlastingsboog bestaande uit rol- en strekse laag; rondboogvelden met visgraatverband boven de vensters; rondboognisje waarin terracotta Heilig Hartbeeld op sokkel, boven de deur (nummer 16). Rechthoekige casementen met wisselende metselverbanden, op de borstwering, en pseudo-consoles onder de bovenvensters (nummer 17). Zijpuntgevels van rode baksteen voorzien van geel bakstenen aandak, muurvlechtingen en schouderstukken. Links aanleunende bijbouw van twee traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen) in aansluitende bouwtrant. Recente garage onder plat dak, tegen rechter zijgevel.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4095.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine