Molen van de Plankkouter

Beschrijving

De Molen van de Plankkouter is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen). Pieter Antoon van Wijnendale kreeg in 1788 het octrooi voor de bouw, ondanks hevig verzet van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen. De molen werd in 1926 gedemonteerd en in 1945 brandde het binnenwerk uit. De resterende molenromp werd in 2014 gerenoveerd.

De bakstenen molenromp bevindt zich op een deels afgegraven molenberg en bewaart boven elkaar geplaatste, segmentboogvormige vensters aan de zuid-, noord-, oost- en westzijde. Aan de zuidzijde bleef ook de toegang in de molenberg bewaard.

Auteurs: Vandeweghe, Evert