Vier opgaande beuken met inkervingen

Beschrijving

In Kolmontbos slingert een holle weg van het zuidoosten naar het noordwesten. In het westen staat in een bocht langs het tracé een groepje van vier monumentale beuken. De dikste stam meet 381 cm, de overige bomen meten 358, 314 en 286 cm. De beuken staan langs weerszijden van de weg en in de stam van de bomen zijn allerlei inkervingen aangebracht waaronder verschillende data zoals 1958, 1946 en 1940. Opmerkelijk is de inscriptie AVV-VVC in kruisvorm, afkorting voor 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus', een bekende leuze uit de Vlaamse Beweging. Deze spreuk was zeer populair tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Mogelijk werden de inscripties of arborgliefen aangebracht in deze context.

Auteurs: Verdurmen, Inge