Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwebeeld met console en baldakijn, afkomstig van het oostelijke hoekpand van Klapdorp en Mutsaardstraat, en in 1922-1923 overgebracht naar het diephuis "de Jonge Swaen", het tegenoverliggende westelijke hoekpand. Beeld, console en baldakijn werden in 2007 kort voor de sloop van de huizenrij Klapdorp 34-40 afgenomen, en zijn na restauratie recent herplaatst tegen het nieuwbouwcomplex op deze percelen.

Madonnabeeld in terracotta van omstreeks 1715-1720, toegeschreven aan de beeldhouwer Michiel van der Voort, gecombineerd met een kind Jezus uit eikenhout van een andere hand. Bij de overplaatsing in 1922-1923 werd de beeldengroep door de beeldhouwer Jozef Lodewijk Jacobin hersteld en op een nieuwe console geplaatst. Deze laatste is gesigneerd en gedateerd: “JACOBIN 1923 ANTW”.

De Onze-Lieve-Vrouw en het kind Jezus dat met een staf de slang doorboort, staan opgesteld op een wereldbolvormige sokkel met maansikkel, slang en engelenhoofdjes, onder een stralenkrans met zinnebeeldige duif. Het geheel wordt beschermd door een sierlijk baldakijn, en is voorzien van een lichtarm.