Meidoornhaag

Beschrijving

In het zuidoosten van Kolmontbos staat aan de bosrand een relict van een meidoornhaag. Het betreft een doorgeschoten haag met een tiental nog levende exemplaren. De oorspronkelijke knothoogte ligt op 130cm en de dikste stamomtrek bedraagt 98cm. De meidoornhaag markeert de grens van een kadastraal perceel zoals nog zichtbaar op het primitief kadasterplan opgesteld in de periode 1840-1843. Vermoedelijk werd deze haag aangeplant om een eigendomsgrens te markeren. Eens de grensfunctie van de haag verdween, werd de haag niet langer onderhouden. De bosrand is geleidelijk aan uitgegroeid naar de vallei zodat de doorgeschoten haag vandaag de historische bosgrens aangeeft.

Auteurs: Verdurmen, Inge