Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Beschrijving

Wegkapel, gelegen nabij de oprit van het kasteel van Vlamertinge, middenin een typische groenaanleg, bestaande uit een doornhaag met toegangshek aan de straat, een magnolia en voornamelijk een palmhaag, die de kapel hartvormig omsluit. Mariakapel, daterend van 1868, door haar eclectische bouwtrant de doorsnee-wegkapel-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw overstijgend.

Eénbeukig bedehuisje van één travee met driezijdige sluiting; rode baksteenbouw en leien zadeldak. Gebruik van gele baksteen voor omlijsting van de muuropeningen en horizontale banden; arduin voor de omlopende afzaten, dekplaten, imposten. Gemarkeerde sokkel. Voorpuntgevel met aandak op schouderstukken: centrale spitsboogdeuromlijsting met afschuining; deels beglaasde houten deur met neogotisch getint gietijzeren hek en Mariamonogram; oculus in de top. Zijgevels en sluiting geritmeerd door spitsboogvensters in een bakstenen omlijsting met kruisbekroning; doorgetrokken afzaat, leien steekkappen met lelievormig gestileerd zinken bekroning. Gietijzeren vensterhekken met leliemotief.

Interieur. Met sterrenhemel beschilderd spitstongewelf met houten ribben. Mobilair. Altaar met behouden Mariabeeld uit het derde kwart van de 19de eeuw, de bijhorende kinderbeelden van Maxime en Mathilde zijn echter verdwenen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine