Kasseiweg Doornestraat

Beschrijving

De kasseiweg Doornestraat sluit aan op de geasfalteerde Sint-Jansstraat in het westen van het dorp Hoksem, deel van Hoegaarden. De kasseiweg loopt naar het noorden en splitst bij een kleine Lourdeskapel in twee onverharde zijwegen. De kasseiweg vormt de hoofdstraat van een kleine cluster woningen.

De kasseiweg heeft een licht tonrond profiel en is over een lengte van ongeveer 200 m verhard met kasseien in Tiense kwartsiet met een voskleurige patina. De kasseien hebben overwegend een vierkant en rechthoekig formaat en liggen grotendeels in een halfsteensverband. De kasseiweg is ruim 5 m breed en is afgeboord door in de lengte geplaatste boordstenen in Tiense kwartsiet en vooral Petit Granit . De voegvulling met zand zorgt voor een waterdoorlatende wegverharding.

De kasseiverharding is bijna over het volledige wegtracé bewaard gebleven. Ook bij de huizen werden stroken in Tiense kwartsiet aangelegd als voetpad en parkeerstrook. De omgeving van de Lourdeskapel werd recent heraangelegd en gekasseid. Ook het eerste deel van de beide veldwegen werd gekasseid met Tiense Kwartsiet tussen betonstroken. De veldwegen hebben een smaller wegprofiel en gaan over in onverharde (holle) wegen.

Historisch wegtracé

Op de Ferrariskaart maakt de Doornestraat deel uit van het gehucht Hoksem en vormt ze de verbindingsweg met Boutersem in het noordwesten. Parallel met deze weg lopen nog andere holle wegen die de uitgestrekte akkers tussen Hoksem, Willebringen en Kumtich ontsluiten. De Atlas der Buurtwegen vermeldt de weg als 'Houten weg' en deel van het traject Hoegaarden-Boutersem, met een wegbreedte van 6 m. In de loop van de 19de eeuw werden veel tot dan onverharde verbindingswegen gekasseid in functie van een beter rijcomfort. De wegen aansluitend bij de dorpskern kregen voorrang. Op de topografische kaart van 1873 is de Doornestraat volledig verhard tot aan het kruispunt met de kapel. Op het einde van de Doornestraat werd in 1877 de Lourdeskapel gebouwd. De kapel werd ingeplant op een splitsing van twee onverharde veldwegen die verder liepen over de akkers naar het noordwesten.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Vlaamse Landmaatschappij, Cultuurhistorisch jaaroverzicht 2017-2018, Brussel.

Auteurs: Verdurmen, Inge