Kasseiweg naar stokerij Claes

Beschrijving

Dit wegtracé is ontstaan in 1864 samen met de komst van een industriële stokerij op het grondgebied van de rijke burgerfamilie Claes uit Hasselt. Enkele decennia eerder had de familie Claes het Herkenrodebos uit de genationaliseerde goederen van de abdij van Herkenrode gekocht. Deze aankoop luidde het begin van de ontginning van het bos in. Hele stukken werden naar landbouwgrond omgezet. Op één van die terreinen liet Constant Claes in 1864 een stokerij oprichten. Een jaar later opende op de spoorweglijn tussen Leuven en Hasselt het station ‘Kermt-statie’ op amper een halve kilometer van de stokerij. Merkwaardig was dat, want er liep al lang een aanvraag om een station in de dorpskern van Kermt te bouwen. De nabijheid van de stokerij en de invloed van de familie heeft mogelijk een rol gespeeld bij de inplanting van ‘Kermt-statie’. Pas in 1899 kreeg ook het dorp een treinstation.

Op de topografische kaart van 1886 verscheen het wegtracé voor het eerst als een gekasseide buurtweg. Voor 1937 werd het tracé aangepast aan de veranderde configuratie van de stokerij. Een nu nog zichtbaar in het wegdek liggend spoor leidde wellicht naar de los- en laadkade van de stokerij. De kasseiweg is 3m breed en heeft zachte bermen. Het gekasseide gedeelte begint pas voorbij de bebouwing van de Herkenrodebosstraat, en gaat na 440m in een onverharde weg over. Voor de verharding gebruikte men kasseien en boordstenen in petit granit.

• Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut, kaartblad 25-7 (1871).
  • Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut, kaartblad 25-7 (1886).
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut, 25-7 (1937).
  • WILLEMS M. s.d.: Constant Claes, Geneanet [online], (geraadpleegd op 17 juli 2020).

Auteurs: Verboven, Hilde