Beschrijving

Hoeve, gelegen tegenover de oprit van het kasteel van Vlamertinge, aan de kruising Kasteelstraat; heropgebouwd naar plannen van de Belgische Boerenbond, zie gevelsteen "B.B. - 1920" rechts in schuurgevel; wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, U-vormige opstelling van boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat), stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noordwesten, zuidwesten en noordoosten van een geasfalteerd erf; voormalig bakhuis en hopast, respectievelijk links van het boerenhuis (nokrichting parallel aan het huis) en rechts van geasfalteerde noord gelegen erfoprit; aanplanting: siertuin midden het erf; achterliggende weide afgezet met een doornhaag; acacia's en populieren, kant Hospitaalstraat; omhaagde moestuin, rechts van de oprit; materialen: verankerde rode baksteenbouw; gecementeerde plint bij de erfgevel van het boerenhuis; gebogen zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende rand op geprofileerde houten modillons; houten dakkapellen onder overkragend pannen zadeldak met windborden, bij het boerenhuis; betegelde lekdrempels bij laatst genoemde; lange schuurgevels met horizontale plankenbeschieting (gepotdekseld) op bakstenen voeting; streekeigen bouwelementen: zijtuitgevels met aandak en aflijnende rollaag bij boerenhuis en stalvleugel; rechthoekige huisopeningen onder getoogde ontlastingsboog, voorzien van houten kozijnen: beluikte kruis- en bolkozijnen met geprofileerde tussendorpel, kozijndeur en accoladebogig deurkalf en bovenlicht; grotendeels behouden kleine roedeverdeling; radvormige uilengaten in bakstenen schuurzijgevels; getoogd beeldnisje in linker stalgevel; indeling: boerenhuis van drie traveeën + rechts opkamer over hele breedte van het gebouw zie getoogde kelderopening in voor- en achtergevel; schuurvleugel met van links naar rechts, paardenstal, aardappelkelder, tas en dorsvloer, wagenhuis. Schaargebint met dubbel geschoorde makelaar, rustend op bakstenen muurdammen, in stalvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine