Holle weg Oude Kolmontstraat

Beschrijving

De Oude Kolmontstraat loopt langs de hoogstamboomgaard ten noordwesten van Kolmontbos. Het is een onverharde smalle weg die de Kolmontstraat in het noorden met de Burchtstraat in het zuiden verbindt. De holle weg heeft zich ingesneden in de flank van de Oude Berg.

Op de 18de-eeuwse kaarten vormt de weg de hoofdas van het dorp die ten noorden uitkomt op een driehoekig pleintje. Deze weg vormt de verbinding tussen twee grote transportassen, de weg Tongeren-Hasselt in het noorden en de weg Sint-Truiden-Tongeren in het zuiden. Op het Primitief Kadasterplan wordt de weg aangeduid als 'Steen straet' wat impliceert dat de weg toen verhard was, vermoedelijk in functie van een betere toegankelijkheid van de holle weg. De topografische kaart van 1886 geeft weer hoe de circulatie ingrijpend verandert door de aanleg van een nieuwe weg, de huidige Kolmontstraat, die in een bocht de steile helling overbrugt. Mogelijk heeft de aanleg van deze nieuwe baan te maken met de noodzaak voor een betere verbinding tussen Overrepen en Piringen. De holle weg loodrecht op de helling was te steil voor het toenemende verkeer. De oorspronkelijke route bleef bewaard als de Oude Kolmontstraat.

• Villaretkaart 1745: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400, originelen berusten bij het Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), Chemise 292.
  • Primitief kadaster 1840-1843: Kadasterarchief Primitief kadaster, Overrepen, wijkplan B, schaal 1:2500; originelen in Federale Overheidsdienst Financiën, Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, Administratie Opmetingen en Waarderingen, online beschikbaar via Cartesius.be [online] https://search.arch.be/imageserver/topview.php?FIF=550/550_0001_000/550_0001_000_02516_000/550_0001_000_02516_000_0_0001.jp2 (geraadpleegd op 18 juni 2020).
  • Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge