Heilige Familiekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Familiekapel

Beschrijving

Bouw van een vergaderlokaal voor de vereniging van de Heilige Familie in 1894; verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1922. Verankerd gebouw van rode bakstenen, onder zadeldak (n straat, mechanische pannen). Voorpuntgevel met aandak op schouderstukken en gietijzeren kruisbekroning. Centrale spitsboogdeur en spitsboognisje midden gekoppelde spitsboogvenstertjes, alle met strekse omlijsting. Zijgevels van zeven traveeën geritmeerd door middel van spitsboogvensters onder strekse latei, de twee rechtse vensters deels blind; lekdrempels van gewapend cement; grote roedeverdeling. Recentere aanbouwsels tegen de achtergevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine