Kasseiweg Lange Grachtstraat

Beschrijving

Tegenover de kasseiweg die naar de Celismolen leidt, ligt de gekasseide Lange Grachtstraat. Deze kasseiweg loopt parallel met de hoofdbaan en vormt zo mee het gehucht Klein Overlaar. De kasseiweg passeert achter de huizen en loopt tussen achtertuinen en de akkers ten noordoosten van het dorp. De weg is aangelegd in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband en heeft een licht bolrond profiel. De weg is circa 3m breed en heeft boordstenen in Tiense kwartsiet. Het tweede deel van de kasseiweg heeft een aantal verzakkingen en is deels geasfalteerd.

Op de Villaretkaart is te zien dat de weg aansluit op de hoofdweg tussen Tienen en Hoegaarden. De weg verliest al snel aan belang ten voordele van de meer zuidelijke parallelweg. Dit blijkt ook uit de Atlas der Buurtwegen die de 3.30m brede weg vermeldt als 'Vieux chemin de Tirlemont'. Pas in de loop van de 20ste eeuw wordt het wegtracé weer belangrijk in functie van verdere dorpsontwikkeling. Vermoedelijk dateert de kasseiverharding ook uit deze periode.

• Topokaart 1949-1970: Topografische kaart van België, tweede basiskaart, eerste uitgave, terreinopnames 1949-1969, schaal 1:25.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge