Kasseiweg Nermstraat

Beschrijving

De kasseiweg die op sommige hedendaagse kaarten als Nermstraat staat genoteerd, is eigenlijk een samenvoeging van verschillende wegen, die elkaar kruisten of in elkaars verlengde lagen. Volgens de Atlas der Buurtwegen heette het meest zuidelijke gedeelte de Rosdelleweg (buurtweg nr. 93), het midden de Schoorweg (buurtweg nr. 33) en daarbij aansluitend de Bonstraat (buurtweg nr. 17bis). Het tracé maakt deel uit van het agrarische gebied tussen Ecluse in Wallonië en Nerm-Hoegaarden in Vlaanderen. Ook in de 18de eeuw lag de weg in een grensgebied. De Nermstraat behoorde namelijk tot het prinsbisdom Luik. Samen met Hoegaarden vormde het een Luikse enclave in het hertogdom Brabant.

Het middendeel is waarschijnlijk het oudste deel van het tracé. Daar lag tot in de 18de eeuw de watermolen van Schoor, inclusief met vijvers of spaarbekkens. Eind 18de- begin 19de eeuw verdween de molen. Het gebied is nu verbost.

De kasseiweg is ongeveer 280cm breed en 740m lang. Kasseien van Tiense kwartsiet vormen het wegdek; occasioneel met grés aangevuld. Verder gaat de weg over in beton- of aarden paden. Met welke boordstenen de kasseiweg is afgeboord, valt niet meer te zien, omdat het wegdek grotendeels met aarde is afgedekt, zeker in de bermen. Op sommige stukken van het tracé liggen de kasseien uit verband.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627.
  • Popp 1842-1879: Atlas cadastral de la Belgique , publié avec l'autorisation de Monsieur le Ministre des Finances, schaal 1:1250, 1:2500, 1:5000, 1:7500, originelen in Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, 0381.
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen in de resp. provincies of gemeenten.

Auteurs: Verboven, Hilde