Kasseiweg Keulenstraat

Beschrijving

De Keulenstraat is een kasseiweg langs het kasteeldomein van Meldert die de Meerstraat in het noorden met de Waversesteenweg in het zuiden verbindt. Vanaf de Meerstraat is ongeveer de helft van het wegtracé gekasseid.

De kasseiweg Keulenstraat heeft een licht tonrond profiel en is over een lengte van ongeveer 450 m verhard met kasseien in Tiense kwartsiet en Gobertange in onregelmatig verband. De kasseien in Tiense kwartsiet zijn overwegend vierkant van vorm en hebben een voskleurige patina. Het verharde gedeelte van de weg haalt een breedte van ongeveer 3 m en is afgeboord door in de lengte geplaatste boordstenen in Petit Granit en Tiense kwartsiet . Langs de westzijde loopt parallel met de kasseiweg een afwateringsgracht. De kasseien in Tiense kwartsiet worden afgewisseld met een segment Gobertange kasseien met een witgrijze kleur en rechthoekig formaat . De kasseien worden afgeboord door eerder smalle boordstenen in Gobertange . De voegvulling met zand zorgt voor een waterdoorlatende wegverharding. Ter hoogte van de Meerstraat verandert de bestrating opnieuw naar Tiense kwartsiet kasseien met boordstenen in Petit Granit.

Van op de kasseiweg zijn er zichten op de graslanden en op het bosrijke kasteeldomein. Waar de weg zich iets dieper insnijdt krijgt deze het karakter van een holle weg met taluds tot 2 m met meidoorn en hakhout van es, veldesdoorn en hazelaar. In de holle weg zijn de kasseien deels overstoven ten gevolge van erosie van deze wegbermen.

Historisch wegtracé

Op de topografische kaart van 1893 is voor het eerst te zien dat de weg verhard is tussen de Meerstraat en een nieuwe toegangsweg naar het kasteelgebouw. Wie goed toekijkt, merkt op het beginpunt van het gekasseide gedeelte van de Keulenstraat langs het kasteeldomein een onooglijk paadje in de wegberm. Het is niet gemarkeerd met een hek of hekpijlers, maar het was sinds het einde van de 19de eeuw wel één van de drie toegangen tot het kasteel.

De Keulenstraat is naar het gehucht Keulen genoemd, dat uit een tiental kleine, dicht bij elkaar gelegen huisjes bestond. Ten westen van dit gehucht liep een voetweg, de ‘wegel van L’Ecluse naar Overhem’ op de Poppkaart. In 1845-1850 liet graaf d’Oultremont, de toenmalige eigenaar van het kasteel van Meldert, het hele gehucht afbreken om de terreinen bij zijn kasteeldomein in te lijven. Een mutatieplan van de Atlas der Buurtwegen uit 1845 toont het voorstel van de graaf om de bestaande voetweg sentier nr. 79 van amper 1 m breed ten westen van het kasteeldomein te vervangen door een nieuw wegtracé met een breedte van bijna 5 m. Vermoedelijk werd het wegtracé toen gekasseid. Op de topografische kaart van 1893 is dit nieuwe wegtracé reeds volledig verhard. Pas in 1994 werd de al jaren in onbruik geraakte voetweg definitief afgeschaft. De nieuwe bedding van de Keulenstraat werd reeds lang als bestaande weg beschouwd hoewel dit niet ingetekend stond op de Atlas der Buurtwegen.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Popp 1842-1879: Atlas cadastral de la Belgique , publié avec l'autorisation de Monsieur le Ministre des Finances, schaal 1:1250, 1:2500, 1:5000, 1:7500, originelen in Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, 0381.
  • Topokaart 1890-1902: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 2de herziening 1890-1902, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, kaartblad 32-7 (1893).
  • DENEEF R. 2008: Kasteeldomein van Meldert, in: Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Zuidoostelijk Brabant - Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, Brussel.

Auteurs: Verboven, Hilde