Moerbei in pastorietuin Kampenhout

Beschrijving

De zwarte moerbeiboom (Morus nigra) in de pastorietuin van Kampenhout behoort met zijn stamomtrek van 242 cm tot de dikste bekende moerbeien van Vlaanderen. De maximale kruindiameter bedraagt 15 meter. Omwille van deze grote afmetingen vormt deze boom een belangrijk beeldbepalend object in de pastorietuin. Op basis van de stamomtrek kan er van uitgegaan worden dat deze boom één van de oudste exemplaren uit de regio is.

De zwarte moerbei vertoont de typische habitus van de soort, namelijk de neiging om op oudere leeftijd te gaan liggen, en heeft een representatieve groeivorm voor de soort. De boom rust deels op de muur van de pastorietuin. Hij vormt een historische eenheid met de beschermde pastorieën uit 1638 en 1755. Bovendien vormt deze boom één van de weinige relicten van de oorspronkelijke bomencollectie in de pastorietuin.

Auteurs: Smets, Koen