Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl, als eigen woning gebouwd door de aannemer van openbare werken Octave Haesaert, naar een ontwerp uit eind 1873, uitgevoerd in 1874. Het pand vormt een ensemble met twee gelijktijdig opgetrokken woningen op de links aanpalende percelen, het hotel Auguste Siron en de architectenwoning Antoine Jean François Cuypers.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en een geblokte begane grond, rust op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën. Deze worden op de bel-etage gemarkeerd door een balkon met bewerkte voluutconsoles en een doorgetrokken gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de inkomdeur in de tweede travee. Gevat in geriemde omlijstingen met oren, hebben de bovenvensters achtereenvolgens gietijzeren borstweringen en onderdorpels. Voluutfrontons met een guirlande en rozet accentueren de middenvensters van de bel-etage. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een architraaf, een geblokte fries en een houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles. De smeedijzeren inkomdeur dateert uit het interbellum; smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.