Pakhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Pakhuis in neotraditionele stijl naar een ontwerp door de architect Jean-Laurent Hasse uit 1901. Opdrachtgever was de Deense stuwadoor Hans Peter Gylsen (°Horne, 1841), echtgenoot van Elisabeth Bahlmann, en de vader van de reder Henri Martin Gylsen (Antwerpen, 1874-Antwerpen, 1953). Het pakhuis Gylsen leunt aan bij de gebouwen van The Antwerp Engineering Company uit 1897-1903, waarmee het een ensemble vormt.

Jean-Laurent Hasse was actief was van 1875 tot zijn overlijden in 1925. Tijdens de eerste decennia van zijn loopbaan bouwde de architect een groot aantal voorname burgerhuizen in eclectische en neo-Vlaamserenaissance-stijl in Antwerpen waaronder zijn eigen woning in de Osystraat. Vanaf de jaren 1900 verplaatste het zwaartepunt van zijn activiteiten zich naar architectuur voor de industrie, zoals de kantoren en werkplaatsen van Bell Telephone Manufacturing Company in de Boudewijnsstraat waarvoor hij al in 1882 de eerste gebouwen ontwierp, de Compagnie Générale des Tramways d’Anvers in de Grotehondstraat uit 1903, en het automerk Minerva waarvan de eerste fabriek in de toenmalige Warandestraat in 1904 tot stand kwam.

Het pakhuis op een langgerekte, rechthoekige plattegrond van één travee breed, omvat twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De trapgevel van twee treden met postamenten en een overhoeks topstuk, heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels, en witte natuursteen voor speklagen, oculusomlijstingen, de gevel-, kraag- en dekstenen. Axiaal van opzet, is de opstand gevat in een spaarveld dat doorloopt in de gedrukte geveltop. Laadluiken bepalen de middenas, onder ijzeren I-lateien met rozetten, achtereenvolgens op individuele en cordonvormende lekdrempels, en bediend door een ijzeren hijsbalk in de top. De indeling van de begane grond, van bij oorsprong over de volledige breedte overspannen door een ijzeren I-balk met rozetten, is later gewijzigd. Daarbij werd de centrale inrijpoort verbreed met incorporatie van de oorspronkelijke zijlichten, en verplaatsing van de schamppalen. Het laadluik van de eerste verdieping wordt geflankeerd door ronde oculi in geprofileerde omlijstingen met diamantkopsleutel. De borstwering onder het laadluik in de geveltop is uitgewerkt als een natuurstenen casement met tandlijst, analoog aan het aanpalende gevelfront van The Antwerp Engineering Company.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#768; vreemdelingendossier 481#27063.