Pakhuis met paardenstal

Beschrijving

Pakhuis met paardenstal gebouwd in opdracht van de heer A. Abts, naar een ontwerp door de architect Frans Claes uit 1894. De bouwheer valt mogelijk te identificeren met de stuwadoor Alphonse Abts. Het perceel sloot loodrecht aan op dat van zijn woning Italiëlei 51 (gesloopt), die in 1889 door Claes was ontworpen. Tijdens het interbellum vestigde de Oude Buildragersnatie zich in het pakhuis, een havennatie opgericht als samenwerkende maatschappij in 1921.

Frans Claes was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl. In 1898 ontwierp hij ook het aanpalende geheel van vier gekoppelde burgerhuizen De Waghemakerestraat 10-16, twee in opdracht van Abts en twee in opdracht van juffrouw Patteet.

Het pakhuis met een gevelbreedte van drie traveeën omvat een kelder en drie bouwlagen onder een vooraan afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met spaarzaam gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, poortrechtstanden en lekdrempels, en witte natuursteen voor speklagen en sluitstenen. Axiaal van opzet, beantwoordt de opzet aan een regelmatig ordonnantieschema. Op de begane grond overspant een doorlopende ijzeren I-balk met rozetten de centrale rechthoekige inrijpoort en de getraliede zijvenster, alle onder ontlastingsbogen met sluitsteen. De getoogde bovenvensters in verkleinende ordonnantie hebben een sluitsteen en individuele lekdrempel. Een lager, rechthoekig laadluik markeert de middentravee van de tweede verdieping, uitgerust met een hijsbalk. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1894#603 (De Waghemakerestraat 8), 1898#445 (Italiëlei 51), 1898#294 en 1898#352 (De Waghemakerestraat 10-16).