Ginkgo biloba in tuin Blauwe Schuit

Beschrijving

In de tuin van het hoekhuis op de Vismarkt 16 staat een imposante Japanse notenboom (Ginkgo biloba) met een stamomtrek van 279 cm. De boom is in Leuven erg bekend vanwege zijn beeldbepalend aspect in de terrastuin van brasserie De Blauwe Schuit, die hier tot 2019 gevestigd was. Met zijn brede, goed ontwikkelde kruin geeft hij schaduw aan de hele terrastuin.

Het huis aan de Vismarkt 16 maakte tot in 1798 deel uit van het domein van het augustijnenklooster. In de 19de eeuw werd het huis in gebruik genomen als burgerwoning. In de 20ste eeuw werd het uiteindelijk als horecagelegenheid ingericht. Vermoedelijk werd de Ginkgo oorspronkelijk aangeplant in de tuin van het augustijnenklooster of het 19de-eeuwse burgerhuis.

Auteurs: Smets, Koen