Picora

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Picora werd in 1913 gebouwd in Leiderdorp in Nederland. De Picora werd als motorschip gebouwd op de werf De Hoop (voorheen Gebroeders Boot). De vroegst gekende naam van het schip was de Sacré Coeur. Zeker vanaf 1959 werd het schip de Pircora genoemd.

Eigenaars: Over de eigenaars is weinig geweten. Uit een uittreksel van een inspectieregister blijkt in 1959 de veevoederfabrikant R. Verwee uit Kortrijk de eigenaar te zijn. In 1963 is Hubertus Dijkstra uit Kortrijk de eigenaar. De huidige eigenaar is een particulier.

Bouwjaar: 1913.

Werf: Leiderdorp (Nederland), scheepswerf De hoop (voorheen Gebroeders Boot).

Functie: Vrachtvervoer.

Vaargebied: Onbekend.

Vracht: onbekend.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De kop van de Picora is redelijk scherp, terwijl het geveegde achterschip het loslaten van het water moest vergemakkelijken. Het vrachtruim is opgehoogd met een opstaande rand, de den of dennenboom. Het schip heeft een lage dennenboom met keggeklampen om dekkleden vast te zetten. Daarop liggen zware vlakke scheepsluiken om hierop nog extra deklast te kunnen plaatsen. Het voor- en achterschip zijn met elkaar verbonden door relatief brede gangboorden, om vaten of andere deklast gemakkelijker in de gangboorden te kunnen verplaatsen. Midscheeps heeft het schip nog het oorspronkelijke mastendek voor de strijkbare mast met voor- en achtergiek en bijbehorende lieren om het schip zelf te lossen of te laden. Wel werd het aangepast door aan beide zijden de dennenboom door te trekken zodat er scheepsluiken over konden worden gelegd. Op het achterdek werd een stuurhut opgebouwd. Het schip heeft ooit een aanvaring gehad, waardoor de kop ingedeukt is.

Afmetingen: 38,48 x 4,92 meter

Tonnage: 272 ton.

Motor en keerkoppeling: De vroegste motor is onbekend. In 1959 was er een Mc Laren 5 cilinder van 110 pk geïnstalleerd. In 1963 werd de Mc Laren vervangen door een GM-motor.

Uitrusting: Op het voordek bevinden zich de ankerlier, de bolders en de toegang tot de woning in het vooronder. Op het achterdek staat onder meer een lier.

Interieur: Onder zowel het voor- als het achterdek werd een woonst gebouwd. Het interieur is nog volledig origineel, maar sterk aangetast met schimmel en houtrot.

Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (25 januari 2018).
Informatie verkregen van de eigenaar (28 april 2020).