Bruine beuk in tuin 'Villa Louisa'

Beschrijving

Langs de toegangsweg naar Villa Louisa staat een oude, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze solitaire beuk heeft een welbepaalde plek in het tuinontwerp gekregen. Wanneer je de toegangsweg oprijdt, begeleidt de boom het zicht naar boven, richting de villa. Omgekeerd kadert de boom het zicht vanuit de villatuin naar de oude stadskern van Oudenaarde. Destijds stroomde lang de beuk een kleine waterloop, die als het centrale element doorheen de tuin fungeerde. De beuk staat op een fotogenieke plaats, naast een brugje met cascade en bovenop een helling, waarlangs de waterloop zich destijds in een vijver stortte.

De beuk heeft een stamomtrek van 475cm en is daarmee één van de dikste bomen in deze laat-19de-eeuwse villatuin.

Auteurs: Schepens, Annelies