Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij met rechts aanpalende brouwerswoning, heden opgesplitst in twee woningen. Deels gekasseide oprit en voorpleintje. 19de-eeuws brouwershuis (nummer 351) van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw. Met schijnvoegen gecementeerde en witgekalkte voorgevel op een gepikte, arduinen plint. Ruitvormige panelen op de borstwering. Aflijnende gootlijst op consooltjes. Licht verhoogde begane grond, zie kleine getoogde en getraliede kelderopeningen. Voorts, rechthoekige tot licht getoogde muuropeningen: T-ramen en deels beglaasde vleugeldeur met gietijzeren hekjes en verdeeld bovenlicht.

Links aanleunende vleugel (nummer 345-347) van acht traveeën + rechts koetspoorttravee en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen). Beige beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Vier linker traveeën onderkelderd, zie twee rechthoekige kelderopeningen en kelderluik links en aansluitende dubbele steektrap met een eenvoudige gietijzeren leuning rechts, ter hoogte van de deur. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Recente kantelvensters in het dak. Koetspoorttravee onder driehoekig fronton met oculus op sober entablement; korfboogpoort met rechthoekig deurtje, in omlijsting met sluitsteen en imitatiebanden op imposten.

Interieur: twee kelderruimten met bakstenen troggewelf op ijzeren steunen. Links, inspringende recente tussenbouw met steektrap, verbinding naar voormalig brouwerijgebouw (nummer 343): diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder licht overkragend zadeldak (mechanische pannen). Beige beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Spaarveld met aflijnende muizentand. Rondbogige muuropeningen.

Aanbouwsel onder aansluitend lessenaarsdak, tegen rechter zijgevel. Achterliggende beboomde tuin, afgezet met bakstenen muur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine