Kerkwegel Kanegem

Beschrijving

Net buiten de bebouwde kom van Kanegem, in het verlengde van de Sint-Bavostraat, loopt een kerkwegel tussen akkers en weilanden. Deze trage weg is een relict van de oorspronkelijke voetweg tussen Kanegem en Tielt. Het tracé tussen de Nagelstraat en de Axpoelmolenstraat is hiervan bewaard gebleven als onverharde, grazige kerkwegel.

Reeds op de Ferrariskaart (1775) is de trage weg aangeduid. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de wegel samen met de huidige Sint-Bavostraat vermeld als "Thieltvoetweg, sentier de Caneghem à Thielt", vertrekkend van de Kanegemse kerk. De Tieltvoetweg wordt ter hoogte van hoeve Kantestraat nr. 5 afgezoomd met een meidoornhaag en bomenrij van opgaande eiken. De wegel kruist de zuidelijke toegang tot deze hoeve en loopt tussen de toegangsdreef en -hek (vermoedelijk recuperatie afkomstig van de oude Kanegemse dorpskerk).
Langs de trage weg staat ook nog een Onze-Lieve-Vrouwekapel.

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.
  • DE BRABANDERE R. 2005: Kanegem, in: HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 58.

Auteurs: Schepens, Annelies