Opgaande lindes als herdenkingsbomen 75 jaar België

Beschrijving

Aan het vroegere kruispunt van de Verdunningsdreef met de Sint Jansberglaan in het Zoniënwoud staat een groep lindes. Bij deze bomengroep staat een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". De lindes zijn hier geplant als "Bouquet jubilaire", ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. Het tracé van de Sint Jansberglaan is tegenwoordig ingenomen door de Grote Ring rond Brussel, waardoor de Verdunningsdreef hier doodloopt, en enkele lindes gekapt werden voor de veiligheid. Deze gekapte lindes leven verder als hakhoutstoof.

Aan het andere uiteinde van de Verdunningsdreef, bij het kruispunt van de Lorreinendreef met de Francusdreef, staat er nog een gedenksteen met inscriptie "Jubilé 1905". Hier zijn tegenwoordig echter geen bijzondere boomsoorten meer aanwezig. Vermoedelijk is dit een verdwenen "Bouquet jubilaire" uit dezelfde periode.

Auteurs: Smets, Koen