Populier als hoekboom

Beschrijving

De omvangrijke, alleenstaande Canadapopulier (Populus canadensis (x) Marilandica) is een blikvanger in het Leielandschap. De boom staat in het meersengebied Leyhoek, bij de Oude Leie. De solitaire boom is lokaal bekend als “de grote boom”. De grote populier is een ‘Marilandica’, een oude populierenvariëteit met cultuurhistorische waarde. Het is een oude, mooi uitgegroeide boom met een opmerkelijke omtrek van 7,3 m (gemeten op 1,5 m hoogte).

De boom in de Kleine Pontstraat staat in de buitenbocht van de afgesneden Leie, op de hoek van drie percelen. Deze boom is aangeplant als hoekboom. Een hoekboom had als doel de private eigendoms- of gebruikspercelen vast te leggen en te markeren. Deze vallen vaak samen met de kadastrale grenzen.

Volgens de landbouwer die het aanpalende perceel gebruikt was de populier vijftig jaar geleden reeds een omvangrijke boom. De boom werd in mei 2022 dendrochronologisch onderzocht. Er konden 75 jaarringen geteld worden. De schatting is dat er 41 jaarringen ontbreken omdat het binnenste deel van de boom ondertussen vermolmd is. De leeftijd (in 2021) komt zo op ongeveer 116 jaar te liggen, wat betekent dat de boom van omstreeks 1905 zou dateren.

Auteurs: Haneca, Kristof; Vanmaele, Nele