Toegangsdreef Zwarte Pannenhof met opgaande grauwe abelen

Beschrijving

De private toegangsdreef tot de historische hoeve Zwarte Pannenhof is bekend sinds de 18de eeuw. De oudste vermelding van de hoeve gaat terug tot 1775 hoewel de hoeve niet of nog niet op de kaart van de Ferraris is weergegeven. De hoeve en een toegangsweg, al dan niet beplant met bomen, lijkt wel aangegeven op de kaart van Villaret uit circa 1745.

De opgaande bomenrijen van grauwe abeel in de dreef hebben een gelijke leeftijdsopbouw. De dreef is halfverhard en bij het begin van de dreef staan twee massieve hardstenen schamppalen.

• Villaretkaart 1745: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400, originelen berusten bij het Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), Chemise 292.
  • BONCQUET P. & DECALUWÉ C. 1986: Marke, Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, 2, Tielt.

Auteurs: Himpe, Koen