V1-inslagen

Twee kraters van V1-inslagen in Zoerselbos uit 1944-1945

In de omgeving van de Zoerselbosdreef en de Ten Hoflaan liggen twee met water gevulde kraters van V1-inslagen. De V1 was een Duitse bom die als een onbemand vliegtuigje van op grote afstand werd afgevuurd. Tussen september 1944 en maart 1945 werd Antwerpen het mikpunt van bijna 6000 projectielen, maar velen kwamen in de wijdere omgeving, of soms zelfs ver daarbuiten neer. De lange afstandsbommen misten precisie, waardoor maar ongeveer een derde zijn doel echt bereikte.  De V1 herkende men aan het typische ‘snorrende’ geluid van een vliegtuigje. Viel het geluid uit, dan viel de bom uit de lucht. Op het terrein zaaide hij dood en vernieling, het meest als hij in bewoond gebied terecht kwam. De V1 en de meer geavanceerde V2-raket troffen vooral de burgerbevolking. In totaal zouden ze in België alleen al 9000 slachtoffers maken. De Duitse nazi-propaganda noemde de projectielen ‘vergeldingswapens’, wraak dus voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden.

Ook Zoersel deelde in de klappen. Op zijn grondgebied kwamen minstens 23 projectielen terecht. De kraters in Zoerselbos zijn daar de restanten van. In vergelijking met de krater van een V2-raket zijn die van de V1’s kleiner in diameter. Deze exemplaren hebben een diameter van ruim 10m. Rond de kratermond ligt een kraterlip, hier herkenbaar aan de mosbegroeiing, die als het ware een groene rand rond de plas vormt.

Auteurs: Verboven, Hilde