Geallieerde mitrailleurpost Boyau couvert de l'Espérance

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie op een akker ten zuidoosten van de Victorlaan, op grondgebied Nieuwpoort. De bunker ligt op ongeveer 900 meter ten zuidwesten van de Havengeul, op 1350 meter ten zuiden van het strand van Nieuwpoort-Bad.

Historische beschrijving

Betonnen bunker uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker is van geallieerde makelij. Gezien de vormelijke kenmerken, zoals de aanwezigheid van granaatgaten en de wijze waarop de schietopeningen en toegangen zijn uitgewerkt, is deze constructie vermoedelijk door Belgische troepen opgetrokken. De bunker fungeerde als mitrailleurpost, met een schietopening in noordwestelijke en zuidoostelijke muur.

De bunker lag ter hoogte van de kruising van de tweede lijn van de eerste verdedigingslinie met een verbindingsgang. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de overdekte verbindingsgang Boyau couvert de l’Espérance, tussen de Tranchée du Pâtre / Tranchée du Goeland en de prikkeldraadversperring vóór deze loopgraaf in. Deze verbindingsloopgraaf verbond de frontlijn met de tweede en derde lijn van de eerste stelling.

Beschrijving

Rechthoekige militaire constructie van min of meer 6 x 3,75 meter, op een fundament van grosso modo 9 x 7,5 meter. De constructie is opgetrokken aan de hand van gegoten beton, dat op sommige plaatsen met een vrij grove kiezel lijkt samengesteld. Boven op het dak liggen er vermoedelijk geprefabriceerde betonnen balken of stenen.

In de toegang aan zuidwestelijke zijde zijn uitsparingen voorzien, om de toegang af te sluiten. In de twee korte zijden, aan noordwestelijke en zuidoostelijke zijde, zit telkens een getrapte schietopening die naar buiten toe verbreedt, met uitsparingen. Het plafond is licht gebogen (segmentboog) en bevat één verluchtingsopening. In de twee lange muren, aan zuidwestelijke en noordoostelijke zijde, zitten telkens twee granaatgaten, die doorheen de muur schuin lopen van hoog aan de binnenzijde tot aan de onderkant van de buitenmuur.

• Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds militaire stafkaarten, Oost-Dunkerke (Plan Directeur – Canevas de tir), 20/1/1918.
  • Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds luchtfoto's Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 31/10/1917 (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, dianummer 4019, FID 3166.
  • Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Duitse luchtfoto 18/5/1918, dianummer 21674, FID 187.
  • Informatie meegedeeld door Tristan Cools, 26 september 2019.

Auteurs: Decoodt, Hannelore