Gemeentelijke begraafplaats Oostduinkerke

Historiek

Op 1 januari 1957 werd de nieuwe begraafplaats in de André Geryllaan in gebruik genomen. Het ontwerp was van de hand van architect Charles Schaessens. Op 5 juli 1960 ging de gemeenteraad over tot de officiële sluiting van het oude dorpskerkhof van Oostduinkerke. Tijdens het schepencollege van 23 november 1960 werd het overbrengen van de graftekens met eeuwigdurende vergunning gegund aan de aannemer gebroeders M. & M. Petit (Rodestraat 9, 8630 Veurne).

Beschrijving

De begraafplaats ligt op de westelijke rand van de Oostvoortduinen. De grosso modo oost-west georiënteerde rechthoekige begraafplaats is omzoomd door een haag in combinatie met populieren en zeedennen. Het van oost naar west lopend hoofdpad en de haaks er op aansluitende zijpaden delen de begraafplaats op in rechthoekige percelen.

In de noordoostelijke hoek werden een Brits en Belgisch militair perceel ingericht.

In de zuidoostelijke hoek werden de graven met eeuwigdurende concessie samengebracht van het geruimde kerkhof. Het perceel biedt een overzicht van de verschillende graftypologieën en kunststijlen die gebruikelijk waren voor 1960. Het perceel wordt ten westen afgezoomd met een erelaantje van zeedennen. Daar werden een aantal opmerkelijke graftekens samengebracht waaronder Florizoone en Artan.

Het modernistische grafteken van de familie Florizoone werd opgetrokken uit beton en is van de hand van de beeldhouwer P(iet) Florizoone (1937-2015) uit Oostduinkerke. Het is een moderne interpretatie van het zerk-met-stèle type. Zerk en stèle lopen vloeiend in elkaar over terwijl de zerk onderaan verjongt waardoor het geheel lijkt te zweven. Op de stèle staan gestileerde menselijke figuren afgebeeld. Op de zerk ligt een kruis. Op de voet van de zerk staan de namen met geboorte- en overlijdensdatum vermeld van de bijgezette leden van de familie Florizoone. De namen zijn aangebracht in losse metalen letters.

Het grafteken voor de marineschilder Louis Artan werd ontworpen door Victor Horta in samenwerking met Charles van der Stappen.

Een ander opmerkelijk grafteken op de begraafplaats is de hardstenen grafzerk voor Jeanne Staquet (1908-1969). Het werd vervaardigd door de grafmaker ‘De Man en De Coene’ uit Nieuwpoort. Het grafteken wordt gekenmerkt door de doorlopende graftekst in opliggende letters die het volledige grafteken bedekt.

• Informatie verstrekt door de gemeente Koksijde, Verstaen Sarah, op 27 juni 2019 en 9 januari 2020.

Auteurs: Mertens, Joeri