Kapellekensboom

Beschrijving

Aan het kruispunt van de Bonastraat met de Negenbunderweg staat de Kapellekensboom. Aan deze hoekboom met Mariakapel is een volks verhaal verbonden. De boom kwam er op initiatief van een hoogzwangere vrouw, die plots in barensnood verkeerde, toen zij haar schapen stond te weiden in de grasbermen van de Bonastraat. Nadat zij Maria om bijstand had gebeden, kwam geheel onverwacht hulp toegesneld. Als uit het niets verscheen een man met een kar, bracht haar thuis en haalde hulp. Uit dankbaarheid plantte de vrouw een Italiaanse populier op de kruising van de twee wegen. Toen de boom wat steviger werd, hing ze er een kapelletje in gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Verlossing. Het werd een populaire trekpleister voor zwangere vrouwen. Cartografen merkten de kapelboom voor het eerst in 1885 op, maar toen moet hij er al even gestaan hebben. Op de topografische kaart van 1932 kreeg hij een opvallende markering. In 1972 ontwortelde een storm de 4m dikke populier met een hoogte van meer dan 30m. Hij was één van de ‘twaalf apostelen’, allemaal grote populieren met een opvallende plaats in het landschap, vooral rond de hoeve van Walsbergen bij het kasteeldomein van Wommersom. In 1973 werd de boom vervangen door een paardenkastanje met een staakkapel.

• Topokaart 1879-1890: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 1ste herziening 1879-1890, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, kaartblad 33-5 (1885).
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, kaartblad 33-5 (1932).
  • Werkgroep Heemkunde van de Linterse Cultuurraad 1999: Linter, een wandeling door de 20ste eeuw, Linter.

Auteurs: Verboven, Hilde