Heropgebouwd burgerhuis

Wederopbouwpand van het type halfvrijstaand ruimer burgerhuis.

Het pand werd volgens de bouwvergunning van 1914 blijkbaar herbouwd naar vooroorlogse toestand: een enkelhuis met drie bouwlagen, twee traveeën en eenlaagse poorttoegang, volgens het ontwerp van architect V. Lenertz van 1909 opgetrokken in opdracht van F. Vander Elst. In 1959 werd het poortgebouw met twee bouwlagen verhoogd. Vrij sobere neotraditionele gevelarchitectuur met barokinvloeden zie de registerindeling en geleding door cordons en speklagen, de getoogde vensteropeningen, de korfboogomlijsting met booglijst voor de deur en het deurvenster, en de tot tuitgevel hoger opgetrokken brede vensterpartij in risaliet.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76271 (bouwvergunning 01.04.1909 en 10.12.1914); dossier 114943/3774 (bouwvergunning 28.05.1959).
  • UYTTERHOEVEN R. 1990: Leuven Weleer. Op de Westhelling en langs de Vesten, deel 6, Leuven, figuren 70a-71c.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie