Neotraditionele trapgevels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditionele trapgevels

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

Beschrijving

Ensemble van drie neotraditionele trapgevels van 1934, waarvan nummer 36 door jaarankers gedateerd is. De woningen werd gelijktijdig kadastraal geregistreerd in 1934 als "gehele herbouwing" van twee oudere woningen op deze locatie in handen van gemeenteontvanger François De Veen – Vandenhouten.

Rijhuizen van twee tot drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat) . Baksteenbouw met decoratieve verwerking van witsteen voor de lateien, de ontlastingsbogen en de doorlopende banden. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen met uitzondering van rondboogvensters in de top en nummer 36 met bijkomende oculus in de top; vernieuwd schrijnwerk. Op de begane grond verbouwde winkelpuien.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling VI (Overijse), 1934/51.

Auteurs: Verwinnen, Katrien