Burgerhuis en maalderij

Zichtbepalend burgerhuis met links aanleunende maalderij op de hoek bij de Bellestraat.

Burgerhuis: hoekhuis van één brede travee + twee traveeën + afgeschuinde hoektravee + één bredere travee + twee traveeën, en twee bouwlagen, onder zadeldak (leien), gedateerd "ANNO 1922" in twee schelpvormige cartouches aan weerszij van een masker, in boogveld van linker risaliet. Gele baksteenbouw op arduinen sokkel met rode natuursteen. Simili en/of natuursteen voor onder meer horizontale banden ter hoogte van de dorpels, boogvelden met halfverheven reliëfs, borstwering van erker, sluit-, hoek- en kraagstenen, stijlen. Licht verhoogde begane grond, zie rechthoekige kelderopeningen rechts. Hoektravee geaccentueerd door houten erker op consoles, uitlopend op dakvenster met puntgevel op schouderstukken. Gevelritmering door middel van risalieten, links eindigend op trapgevel. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in korfboogomlijsting met versierd (cartouches, bladmotieven) boogveld, opgevat als Brugse travee ter hoogte van de risalieten. Benedenvensters op arduinen, doorgetrokken onderdorpels. Rechter zijgevel met aandak en houten spant. Rechts aanleunende woning (kant Bellestraat) onder plat dak, in analoge, sterk versoberde bouwtrant. Aansluitende tuinmuur.

Links aanleunende maalderij van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw. Gebruik van gele bakstenen voor uitbeelding van horizontale banden in het verlengde van de dorpels, strekse lateien en aflijnende tandlijst. Gevelritmering door middel van spaarvelden tussen lisenen. Getoogde muuropeningen, waaronder blinde vensters. Centrale poort onder I-balk met rozetten in combinatie met geel bakstenen ontlastingsboog; arduinen schamppalen.

Links aansluitende arbeidershuisjes van twee bouwlagen onder gezamelijk zadeldak, in analoge stijl zie horizontale banden van gele baksteen en aflijnende tandlijst.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine